Beeld: Daan Brand 

Waar is wandelen goed voor

Wandelen is goed voor je. Dat is de boodschap van hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. “Elke dag een ommetje van minstens een half uur maakt al een groot verschil.”

Hoe komt het dat wandelen een positief effect heeft op je brein?

Erik: “Dat is een eenvoudige vraag met een complex antwoord. In een notendop komt het erop neer dat door te gaan lopen je hart beter gaat werken. Hierdoor wordt er via de carotis, de halsslagader, meer bloed naar je brein gepompt. In dit bloed zitten allerlei voedingsstoffen, zoals zuurstof en glucose. Die zijn essentieel voor het brein. Ze zorgen ervoor dat boodschappen van de ene hersencel naar de andere hersencel gestuurd kunnen worden om iets gedaan te krijgen. Denk aan plannen, filteren en het controleren van je impulsen.”

Verminderen psychische klachten als je wandelt?

“Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat wandelen depressieve gevoelens kan verminderen. Als je gaat lopen, activeer je namelijk delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen. Hierdoor heb je meer controle over je emoties, zoals somberheid en angst.”

wandelen is hoe dan ook beter dan stilzitten.”

Hoe komt het dat mensen een gesprek tijdens een wandeling vaak makkelijker voeren dan zittend?

“Wandelen kan leiden tot mind-wandering. Met andere woorden: tijdens het wandelen kun je emoties beter reguleren en een beetje mijmeren met elkaar. Je voelt je ontspannen waardoor je makkelijker vragen aan elkaar stelt als ‘Hoe gaat het nu écht met je?’. Ook stimuleer je tijdens een wandeling de hersenfunctie flexibiliteit. Hierdoor heb je een meer open houding en is zelfreflectie eenvoudiger. Je denkt dan minder snel ‘Hè, wat heb jij nu weer?’, en stelt jezelf sneller de vraag ‘Hoe denk ik hier eigenlijk over?’

Geldt dit voor alle gespreksonderwerpen?

“Als een gesprek erg hoog oploopt, zie je vaak dat twee mensen even blijven stilstaan. Bijvoorbeeld tijdens een flinke discussie of als iemand heel verdrietig is. Dit komt doordat het brein het lastig vindt om twee ingewikkelde taken tegelijk te doen: praten én opletten tijdens het wandelen. Het is dan prima om op een bankje in de buurt te gaan zitten. Als de rust is wedergekeerd, kun je samen weer verder lopen.”

Maakt het uit of je in de natuur of in een stad wandelt?

“Ja, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wandelen in de natuur zorgt voor optimale verrijking. Dit komt doordat je in de natuur allerlei multisensorische stimuli tegenkomt. Hiermee bedoel ik prikkels die verschillende zintuigen stimuleren. Denk aan boomstronken waar je overheen moet stappen, heide die heerlijk ruikt, wind die door je haren gaat, vogels die je hoort en de zon die op je huid schijnt. Je maakt van alles mee waardoor je brein enorm geactiveerd wordt.”

En maakt het tijdstip van de wandeling uit?

“Het is belangrijk om te bewegen in daglicht. Daglicht zorgt voor de aanmaak van melatonine. Dit stuurt je biologische klok aan. Hierdoor heb je meer grip op negatieve emoties en krijgt somberheid minder kans.”

Bron: Rijksoverheid www.heyhetisoke.nl

Wandelen met Il Cammino

Een bewezen effectief middel om stress te verlagen is wandelen. Door wandelen krijg je namelijk het stresshormoon cortisol uit je lijf. wandelen zorgt er voor dat je vertraagt en onthaast. Bij wandelen gaat het niet om de snelheid, afstand of de prestatie. Het gaat erom dat je juist even in het moment leeft. Je ruikt de bossen, voelt de wind en ziet de mooiste bloemen. Doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar het hoofd gaat, wordt de hersenactiviteit gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Stress, depressies en angst worden daarbij verminderd. Als je in een stressvolle periode zit, is een wandeling in de natuur dus het ideale middel om te ontspannen.

Il Cammino organiseert daarom Pelgrimsdagtochten, prachtige tochten door de natuur waarin je kunt ontspannen, verstillen, vertragen en van het moment te genieten. Deskundige begeleiding en tochtgenoten helpen je om betekenis te geven aan je ervaringen.

Wil je er echt helemaal tussenuit om te vertragen en te verstillen dat zijn de Pelgrimsdagen misschien iets voor jou. Drie dagen wandelen in de natuur en ook de stilte en het ritme van een klooster ervaren.

Contact

06 44678993
info@Ilcammino.nl

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, blogs of acties, vul hier dan je gegevens in!

Volg mij via:

Aangesloten bij:

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden

Il Cammino is een handelsnaam van Impact Trainingen. KvK-nummer 52186040,  BTW-nummer NL001211406B25