Walnoot mockup graphics cnlzkjG9CwY unsplash
Relax

Hoe beïnvloedt stress je brein?

 In tijden van stress leidt het brein de aandacht naar de bijnieren, die extra adrenaline en cortisol produceren. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, bloeddruk en alertheid, wat nuttig is bij uitdagende situaties. Een gezonde stressreactie omvat echter ook periodes van rust en herstel, waarin de stresshormonen weer naar een normaal niveau zakken.

 Bij aanhoudende stress ontbreekt deze balans. Het brein is niet in staat de stresshormonen terug te schroeven naar het rustniveau. Het gevolg is een permanente staat van alertheid die het geheugen, het vermogen om te plannen en beslissingen te nemen, en de regulatie van emoties verstoort.

 De prefrontale hersenschors, het regiecentrum achter ons voorhoofd, is bijzonder gevoelig voor chronische stress. Deze regio, verantwoordelijk voor planning, besluitvorming en het beheersen van emoties, lijdt onder terugtrekking van dendrieten en verkorting van vertakkingen van hersencellen. Het resultaat is een verminderd functioneren met chaotisch denken en concentratieproblemen.

 Emotioneel gezien maakt chronische stress de amygdala, het gebied dat gevaar signaleert en emoties reguleert, overactief. Hierdoor worden mensen gevoeliger voor angst en agressie, wat ook gerelateerd is aan burn-out, angststoornissen en depressie.

 Belangrijkste tips om stress te beheersen:

  •  Erken de waarschuwingssignalen van je brein, zoals snibbig gedrag en vergeetachtigheid.
  • Zoek een gezonde balans tussen stressvolle activiteiten en rust..
  • Zorg voor een goede nachtrust, Slaap is de belangrijkste manier om je lichaam en geest te herstellen. Ga op tijd naar bed, je hebt gemiddeld zeven tot acht uur slaap nodig.
  • Integreer regelmatige lichaamsbeweging in je routine, het stimuleert de groei van nieuwe hersencellen en verbetert het geheugen.
  • Eet gezond, beperk suikerinname en zorg voor een gebalanceerd dieet om je brein van de juiste brandstof te voorzien.
  • Chill je brein en vind de balans tussen stress en ontspanning voor een gezonder en veerkrachtiger leven.

Wil je een persoonlijk advies? vraag dan een gratis kennismakingsgesprek