Stress is gezond!

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een ecamen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.  

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. De stresshormonen adrenaline en cortisol komen vrij, met als gevolg: 

  • je bloeddruk gaat omhoog
  • je hartslag stijgt
  • je spieren spannen zich
  • de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • het bloed trekt weg uit je gezicht
  • je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
  • je keel knijpt samen, je handen worden koud, het zweet breekt je uit

In een fractie van een seconde is je lichaam klaar voor actie. 

Ongezonde stress

Ongezonde stress

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op school of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren.

Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stress veroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werk gerelateerd, maar dat hoeft niet.

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Volgens cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (2020) heeft 16% van de werknemers in Nederland burn-out klachten. Als je in burn-out klachten hebt zoek dan zo snel mogelijk contact met de huisarts of bedrijfsarts. Alleen een arts kan de diagnose burn-out stellen. Vervolgens wil je niet in een stroperige bureaucratisch molen terecht komen om te kunnen herstellen. Volledig herstel van burn-out kan met adequate begeleiding meestal binnen 90 dagen. Maak daarom een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek . Als het klikt nemen we contact op met je werkgever om afspraken te maken over de begeleiding.

Wandelen

Het belangrijkste bij stress is dus steeds de balans tussen spanning en ontspanning. Als je veel of vaak onder spanning komt te staan is het extra belangrijk dat je bewust de tijd neemt voor ontspanning. Voor de één is dat een avond netflixen, voor de ander is dat yoga of meditatie of naar de sportschool.

Een bewezen effectief middel om stress te verlagen is wandelen. Door wandelen krijg je namelijk het stresshormoon cortisol uit je lijf. wandelen zorgt er voor dat je vertraagt en onthaast. Bij wandelen gaat het niet om de snelheid, afstand of de prestatie. Het gaat erom dat je juist even in het moment leeft. Je ruikt de bossen, voelt de wind en ziet de mooiste bloemen. Doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar het hoofd gaat, wordt de hersenactiviteit gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Stress, depressies en angst worden daarbij verminderd. Als je in een stressvolle periode zit, is een wandeling in de natuur dus het ideale middel om te ontspannen.

Il Cammino organiseert daarom Pelgrimsdagtochten, prachtige tochten door de natuur waarin je kunt ontspannen, verstillen, vertragen en van het moment te genieten. Deskundige begeleiding en tochtgenoten helpen je om betekenis te geven aan je ervaringen.

Wil je er echt helemaal tussenuit om te vertragen en te verstillen dat zijn de Pelgrimsdagen misschien iets voor jou. Drie dagen wandelen in de natuur en ook de stilte en het ritme van een klooster ervaren.

Contact

06 44678993
info@Ilcammino.nl

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, blogs of acties, vul hier dan je gegevens in!

Volg mij via:

Aangesloten bij:

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden

Il Cammino is een handelsnaam van Impact Trainingen. KvK-nummer 52186040,  BTW-nummer NL001211406B25